Skridskor - Massor med skridskorA--0A-NS - EX - U2-0

Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor är en typ av skridskor där pjäxan och skenan lätt kan kopplas ifrån varandra. Det är väldigt praktiskt att det går at koppla bort pjäxan från skridskoskenan eftersom man inte behöver byta sko ute vid iden samt att det går snabbt att transportera sig för fot några meter då man behöver passera en udde.

Den vanligaste långfärdsskridskon har en fotplatta i aluminium och ett skridskoblad i stål. Skriskobladet är omkring 43-55 cm långt och 40 mm högt.

Det finns olika bindningar till långfärdsskridskor. Bindningen kan vara anpassad för ängdåkningspjäxor, telemarkspjäxor eller vanliga vandringskängor.

För den vanligaste och enklaste konstruktionen av långfärdsskridskor sitter pjäxans häl fast i skridskon. Det finns dock långfärdsskridskor som har en lås häl elelr så kallad klapphäl.

Bindningar till långfärdsskridskon

Det finns flera olika typer av bindningar som används på långfärdsskridskor.

H-NS - EX - U2-1

Lös häl

För många långfärdskridskor används oftast skidbindningar som finns på längdåkningsskidor eller turskidor. Dessa bindningar kräver en pjäxa anpassad till den speciella bindningstypen. Ofta är det en liten metallpinne som sticks in i bindningen vilken låser pjäxan till långfärdskridskons bindning.

Denna typ av bindning har en lös häl vilket gör att det går att sträcka ut skriskoskären längre och att varje skär kan bli kraftigare. För att kunna utnyttja denna typ av skär krävs att man är en ganska erfaren skridskoåkare och har en bra balans.

Vristrem

Bindningar till långfärdsskridskor

En typ av bindning innebär att tån på pjäxan sticks in i frambindningen på långfärdskridskon och låses fast där. Bakre delen av långfärdskridskon låses fast med en rem som går över vristen.

Denna typ av bindning är pålitlig, hållbar och enkel att använda. Dessutom fungerar den på ett sort antal olika pjäxmodeller och vandringskängor. Denna bindningsmodell är den enklaste och mest flexibla samtidigt som den också är den billigaste.

Snabb-binding

För en snabbindning sticks tådelen av pjäxan in i bindningen och låses fast. Bakre delen av pjäxan spänns fast av en hävarm som trycken ned den utstickande sulan på pjäxan.

Det finns också en lite dyrare variant av snabbindning som kan liknas vid en slalombindning där pjäxan trycks ned i en klickbindning. Klickbindningarna kan få mycket snö och is på sig så att de fryser fast och kan vara besvärliga att komma i och ur.

H-NS - EX - U2-2

Att välja rätt långfärdsskridskor

Några av de bästa länkarna om långfärdsskridskor.


Skridskor finns oss


Allt du behöver veta om skridskor

Nedan hittar du mer fakta och info om olika typer av skridskor och vad du ska tänka på när ni ska skaffa nya skridskor.

I-NS - EX - U2-3


Meny - Skridskor
Till förstasidan på www.skridskor.netHögst upp på sidanLängst ned på sidan
IshockeyKonståkningLångfärdBandy